Vopsirea electrostatica lichida si avantajele sale

March 11, 2021

Atunci cand ne gandim la vopsirea unor piese, fie ca este vorba de piese de mari dimensiuni sau de unele fine, de mici dimensiuni, ne gandim in mod automat la vopsirea de tip clasic, pe care o stim cu totii atat de bine. Insa cat de multe stim despre celelalte tipuri si modalitati de vopsire? Fie ca me dam sau nu seama, vopsitoria clasica pierde teren din ce in ce mai rapid in fata noilor metode de acoperire cu vopsea.

Daca luam ca exemplu domeniul constructiilor, vom constata ca numerele reflecta ceea ce sustineam mai devreme : in fiecare an piata de vopsitorie clasica scade, iar cea de vopsire in camp electrostatic creste cu peste 6%.

Vopsirea in camp electrostatic lichida

Vopsirea in camp electrostatic insa nu este ceva nwou. In couda faptului ca tehnologia in sine este una inovatoare si abia in ultimii ani a fost exploatata la adevaratul sau potential, acest tip de tehnologie exista de foarte mult timp. Ne referim aici mai ales la dispozitivele folosite in vopsitoria in camp electrostatic, si anume la pistoalele de vopsit.

De fapt, prima mentiune a acestui tip de dispozitiv de vopsire dateaza de la inceputul anilor 1880 cand a fost utilizat la constructia caii ferate din sudul Pacificului – Southern Pacific Railway.

Sunt deosebit de multe avantaje cand discutam despre vopsirea in camp electrostatic domparativ cu vopsirea clasica, insa de mentionat sunt cateva foarte importante, si anume :

  • o rezistenta mult mai mare la factorii de mediu ( foarte avantajos cand discutam despre piese sau utilaje ce trebuie sa stea afara) , precum razele UV, caldura excesiva sau temperaturile foarte scazute
  • rezistenta la factorii externi nu trebuie nici ea uitata : rezistenta la coroziune sau abraziune, impact sau factori chimici creste exponential in cazul pieselor vopsite prin aceasta metoda
  • piesele ce au forme complicate, dimensiuni foarte variate sau articolele foarte subtiri sunt mult mai usor de vopsit cu ajutorul acestei tehnici
  • cu o singura aplicare se va obtine o grosime de film intre 35 si 125µ, iar preincalzirea piesei mu este necesara inainte de vopsire
  • prin vopsirea in camp electrostatic emisiile de compusi organici volatili sunt reduse in mod semnificativ, mediul inconjurator fiind astfel automat mult mai protejat.

Pe piata din Romania a aparut acum si un nou tip de vopsire, o metoda care va fi din ce in ce mai utilizata pe masura ce timpul va trece, iar utilizatorii finali vor intelege avantajele acestui tip de vopsire.

Vopsirea cu vopsea lichida este o metoda inovativa ce poate fi explicata destul de simplu: se realizeaza cu vopsea lichida pe baza de solvent sau pe baza de apa, nefiind insa imperios necesar sa se utilizeze un cuptor de polimerizare.

In lipsa necesitatii acestui cuptor de polimerizare costurile sunt dramatic reduse, timpul de vopsire este scurtat in mod semnificativ si procesul de vopsire in sine este mult simplificat.

Astfel, cu ajutorul vopsirii lichide, avand in vedere ca procesul de vopsire in sine se poate realiza oriunde si in timp foarte scurt, cu o dotare minima, va simplifica cu siguranta viata multora dintre cei care activeaza in domeniul industrial si nu numai.