Tehnica vopsirii in camp electrostatic

May 20, 2020

In cazul vopsirii in camp electrostatic, procedeu din ce in ce mai utilizat si in tara noastra, este nevoie ca mai multe elemente sa se imbine in mod armonios pentru a se obtine un rezultat bun.

Astfel, unul dintre cele mai importante elemente ce trebuie luat in considerare este chiar pulberea folosita in cadrul acestui proces.

Pulberea in cauza este de obicei depozitata intr-un container, urmand sa treaca prin pistolul electrostatic ce va depune vopseaua pe suprafata dorita; pulberea care nu va ajunge pe suprafata ce trebuie vopsita poate fi reutilizata, fiind posibila colectarea acesteia.

Pentru a evita ca suprafetele sa fie vopsite neuniform, va trebui sa avem in vedere ca pulberea sa fie bine reglata prin sistemul cu aer comprimat ce o va depune pe suprafata de vopsit.

Amintit anterior, containerul ce pastreaza pulberea are forma unui con, cu un orificiu de pulverizare variabil in diametru si cu o marime care va depinde si ea de metoda de aplicare a pulberii. De asemenea, suprafata manerului pulverizatorului trebuie sa aiba cel putin 20 de cm patrati si sa dispuna de un ecran metalic cu impamantare, detaliu foarte important.

Un alt element deosebit de important este pistolul de pulverizare, care poate acoperi suprafete cu forme diverse in intregime, fara a pune probleme celui care lucreaza cu el. Acesta trebuie sa fie cat mai drept si mai fin posibil, pentru a impiedica blocajele din timpul pulverizarii, pentru a putea acoperi o varietate de suprafete, de la suprafete mari si pana la suprafete subtiri precum foitele de metal.

Culoarea folosita nu trebuie sa fie nici ea neglijata, deoarece acestea pot fi de o mare diversitate, precum :

– culori mate sau semimate
– culori lucioase sau texturate
– culori structurate sau netede.

Daca discutam insa despre preturi, trebuie sa stim ca acestea variaza in functie de suprafata pe care doriti sa o vopsiti, dar si in functie de cat de complexa este lucrarea in sine. Ce trebuie sa retinem este insa faptul ca acest proces este unul deosebit de avantajos din toate punctele de vedere si ca va fi mereu in favoarea noastra sa apelam la vopsirea in camp electrostatic.