Protejarea pieselor industriale impotriva daunelor cauzate de apa cu ajutorul vopsirii in camp electrostatic

August 30, 2020

Vopsirea pieselor cu vopsea pulbere in camp electrostatic asigura o calitate superioara a produsului finit, atat din punct de vedere al rezistentei mecanice, la coroziune, cat si a aspectului comercial.

Se poate alege tipul vopselei, calitatea si culoarea acesteia dintr-o larga paleta coloristica.
Vopsirea electrostatica este un proces diferit fata de vopsirea conventionala in principal datorita faptului ca nu este folosit un solvent pentru a pastra continutul si liantul vopselei intr-o forma lichida. Vopseaua consta intr-o pulbere fina care curge printr-un mecanism de pulverizare, adera electrostatic la substrat (suprafata piesei vopsite) si apoi este intarita in cuptoare de incalzire pentru a putea forma un invelis de vopsea.

Astfel, pulberea folosita poate fi un polimer termoplastic sau termorigid, iar vopsirea electrostatica este utilizata pentru a crea un strat de vopsea mai dur si mult mai rezistent decat cel obtinut prin vopsire conventionala.

Vopsirea electrostatica este in general utilizata pentru acoperirea metalelor si pentru protejarea acestor piese impotriva factorilor externi.

Mai ales cand discutam despre factori externi precum ploaia sau inundatiile, care pot afecta piesele industriale, de mici sau de mari dimensiuni, este important ca acestea sa fie acoperite perfect pentru a nu capata daune din cauza acestor factori.

– Vopseaua pulbere poliesterica ( recomandata pentru mediul exterior, rezista la diferente de temperaturi, nu-si pierde culoarea in contact cu lumina soarelui si are o rezistenta medie la actiuni mecanice )
– Vopseaua pulbere epoxi-poliesterica ( recomandata pentru mediul interior, are o rezistenta marita la actiuni mecanice dar nu-si mentine culoarea in mediul exterior )
– Vopsea pulbere siliconica ( se aplica pe piese metalice utilizate in medii cu temperaturi foarte ridicate, nu se recomanda folosirea acestei pulberi pentru mediul exterior )
– Vopsea pulbere poliuretanica ( recomandata pentru mediul exterior, este mult mai rezistenta decat cea poliesterica si are o rezistenta mecanica marita )
– Grunduri pulbere epoxi-fenolice ( se aplica ca strat intermediar la acoperirile industriale cu rezistenta marita la actiunea compusilor chimici )

Asadar, daca vrem sa ne protejam piesele industriale impotriva daunelor cauzate de ploi sau inundatii trebuie sa apelam la vopsirea in camp electrostatic si sa avem deosebita grija in aceasta situatie.