Cele 3 etape ale vopsirii in camp electrostatic
Pentru a intelege de ce se apeleaza la vopsirea in camp electrostatic si care sunt avantajele acestui tip de procedeu, trebuie sa intelegem mai intai ce anume este vopsirea in camp electrostatic si care sunt etapele acestui proces. In afara de faptul ca vopsirea in camp electrostatic este un procedeu destul de complex, trebuie sa mentionam ca acest procedeu este mult mai avantajos decat vopsirea traditionala, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al eficientei si al rezistentei in timp.
Vopsirea in camp electrostatic este realizata prin folosirea unei pulberi care sa acopere perfect suprafetele pe care dorim sa le vopsim si care sa creeze un strat uniform de vopsea. Aceasta pulbere va curge printr-un mecanism de pulverizare si va adera electrostatic la substrat dupa care urmeaza a fi intarita in cuptoare de incalzire .
Care sunt insa etapele, in mod concis, ale vopsirii in camp electrostatic ?
Sa le luam pe rand :
– In primul rand, trebuie sa discutam despre pretratarea suprafetei care urmeeaza a fi vopsita, proces consta in inlaturarea murdariei, lubrifiantilor, uleiurilor, oxizilor de metal sau a reziduurilor de sudura de pe piesa in sine.
Exista un proces de pretratare chimica in care este implicata utilizarea fosfatilor sau a cromatilor in bai de scufundare sau prin pulverizare, iar acest proces se face de obicei in mai multe etape: degresare, cizelare, inlaturarea petelor, clatire si in final fosfatare sau cromatarea piesei.
O alta metoda de pretararare a suprafetei este reprezentata de sablare, mai simplu spus curatarea si netezirea suprafetei printr-un jet de material abraziv improscat cu aer comprimat si se foloseste pentru produse confectionate din sticla, lemn sau plastic.
Care este insa rolul etapei de pretratare?
Rolul acestei etape este de a curata suprafata ce trebuie vopsita dar si de a imbunatati aderarea pulberii la acesta, pentru a ne asigura ca piesa in sine este vopsita corespunzator.
– A doua etapa va fi aplicarea vopselii pe suprafata pieselor, de obicei cu un pistol de pulverizare care va da pulberii o incarcatura electric pozitiva dupa care urmeaza sa o pulverizeze catre piesa impamantata cu ajutorul unui jet de aer comprimat. Acest pistol de pulverizare va ajuta piesa care va fi vopsita sa fie acoperita perfect si sa se creeze o aderare perfecta a vopselei la suprafata care va trebui sa fie acoperita.
– In final stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi inalte, incepe sa se topseasca, sa se reverse si sa reactioneze chimic pentru a forma un polimer cu masa moleculara mai mare intr-o structura de retea. Aceasta etapa va avea nevoie de o temperatura specifica pentru o intarirea completa si pentru a atinge specificatiile dorite ale filmului, deci vom avea nevoie de un cuptor de uscare performant, care sa poata intari pulberea, aceasta avand in general nevoie de temperaturi in jurul valorii de 200 grade Celsius.