Desfasurarea actiunii de vopsire în câmp electrostatic

February 25, 2021

Clasicul vopsit are ca unealta de vopsit, vopseaua lichida care este aplicata cu pensula sau alte accesorii pentru vopsit. Vopsitul în câmp electrostatic este diferit, acesta înlocuieste vopseaua lichida cu cea pulbere prin eliminarea solventului cu ajutorul caruia continutul si liantul vopselei se pastreaza într-o forma lichida.

Printr-un mecanism de pulverizare, vopseaua pulbere curge si adera electrostatic la substratul care reprezinta suprafata piesei vopsite si urmeaza a fi întarita în cuptoare de încalzire pentru a se forma un învelis de vopsea.

Ce este de fapt aceasta pulbere?

Pulberea folosita în procesul de vopsire în câmp electrostatic este:

Polimer termoplastic care este alcatuit din materiale sintetice polimerice de natura organica, anorganica ori mixta care se prelucreaza usor, prin încalzirea la o anumita temperatura. Odata cu cresterea temperaturii aceste materiale termoplastice cedeaza usor si pot fi remodelate prin încalzire cu diverse tehnici iar prin racire se solidifica si îsi pastreaza intacta noua forma

Polimerul termorigid îsi va modifica propriettaile la încalzirea pâna la înmuiere iar când va fi racit, va suferi modificari structurale ireversibile datorita acestui proces

Procesul de vopsire electrostatica este favorabil datorita stratului de vopsea dur si rezistent rezultat spre deosebire de vopsirea clasica în care rezistenta lasa de dorit.

De ce sa optam pentru vopsirea electrostatic??

Avantajul cheie al vopsitului electrostatic este rezistenta de-a lungul timpului. Pentru a-si pastra rezistenta, vopselele pulbere vor fi folosite pe categorii în functie de mediul în care vor fi aplicate.

Pentru mediul exterior se va folosi vopseaua pulbere poliesterica, garantând astfel rezistenta la diferente de temperaturi, rezistenta culorii în urma contactului cu soarele si o rezistenta medie la actiuni mecanice.

O alta varianta, tot favorabila mediului exterior, ba chiar mai rezistenta decât vopseaua pulbere poliesterica este vopseaua pulbere poliuretanica care are si o rezistenta la actiunile mecanice mult mai buna.

Optând pentru vopsirea electrostatica, salvam bugetul pentru vopsit deoarece aceasta metoda de vopsire garanteaza durabilitatea si rezistenta în timp si conditii meteorologice diferite iar vopsirea normala se deterioreaza cu usurinta în timp si conditii meteorologice nefavorabile pentru vopseaua clasica.