Cabina de vopsit cu pulbere: umidificarea si controlul umiditatii
Utilizarea pe scara larga a vopselelor pe baza de apa, cu continut scazut de solventi, face ca, controlul umiditatii sa fie esential in cabinele de pulverizare. Nivelurile de umiditate relativa (RH) de pana la 65-75% sunt adesea utilizate pentru vopselele pe baza de apa, oferind o calitate constanta a pulverizarii prin prevenirea evaporarii aerosolilor si a aglomerarii pigmentului, oferind rate constante de depunere si prevenind uscarea prematura.
Umidificatoarele cu pulverizare sau prin evaporare sunt utilizate in mod obisnuit pentru economia lor, aburul fiind folosit si in aplicari mai mici.
RH-ul ridicat este indezirabil in procesul de uscare, desigur, dar atunci când componentele metalice ies din cuptor, mediul local in zonele de slefuire, reparatii ?i inspectie poate fi fierbinte si uscat.
Acest lucru duce la disconfortul lucratorului si acumularea electrostatica, atragand praful pe componenta. Utilizarea unui umidificator ca racitor prin evaporare combate ambele probleme simultan, racind aerul pentru un mediu mai sigur, mai productiv, si ridicand RH pentru a descarca electrostatic.
Cabine de vopsit electrostatic si cabine de vopsit cu pulbere
Imperativele economice si de mediu, cum ar fi reducerea deseurilor, controlul pulverizarii excesive, recuperarea particulelor si reducerea solventilor, face ca vopsirea in camp electrostatic si vopseaua cu pulbere sa fie utilizate pe scara larga, in special in domenii industriale mari, in cabinele robotizate, manuale si transportoare.
Procesul depinde de mentinerea unei incarcaturi diferentiale intre pulbere si elementul impamantat, oferind o uniformitate buna a stratului direct si indirect, o suprastropire minima si deseuri reduse.
Daca RH-ul este prea mare, atunci efectele incarcarii electrostatice sunt perturbate, aderenta stratului este afectata si sunt necesare debite mai mari pentru acelasi finisaj.
In conditii de umiditate relativa scazuta, caracteristicile de incarcare ale coroanei sunt afectate, astfel incat pulberea nu devine incarcata corespunzator si exista o eficienta de transfer mai scazuta intre pulbere si articolele acoperite.
Pentru vopsirea in camp electrostatic si vopsirea cu pulbere este ideala o umiditate relativa intre 45-60% RH, la 20-25°C.
Beneficiile umidificarii in cabinele de vopsit electrostatic si cabinele de vopsit cu pulbere si acoperirea suprafetelor includ:
- Reducerea depunerilor si mai putina aderenta a prafului pe suprafete;
- Reducerea evaporarii pulverizarii intre duza de pulverizare si suprafata;
- Prevenirea uscarii premature si neuniforme;
- Efect de racire prin evaporare in puntile de slefuit si zonele de inspectie;
- Mediu optim pentru vopsire electrostatica si vopsire cu pulbere;
- Eficienta imbunatatita a productiei, cerinte reduse de slefuire, costuri mai mici de vopsea si finisare imbunatatita.
Scufundare si galvanizare
In procesele de acoperire in mai multe etape si de tratare a suprafetei, articolele metalice sunt mutate din rezervor in rezervor. In climatul cald si uscat, lipsa umiditatii din atmosfera poate determina uscarea prematura si neuniforma a lucrarii, mai ales daca exista o intarziere si munca nu poate fi trecuta la etapa urmatoare.
Acest lucru duce la uscare neuniforma la suprafata, provocand pete si afectand suprafata in rezervoarele de proces ulterioare. Decuparea si reprelucrarea piesei este consumatoare de timp si o risipa. Mentinerea umiditatii relative in aer de 50-60%RH previne uscarea rapida a suprafetei.
Controlul mediului de vopsire
In mod obisnuit, controlul asupra temperaturii aerului si umiditatii relative va fi asigurat de un sistem de tratare a aerului, echipat cu un umidificator, care furnizeaza aer conditionat direct catre una sau mai multe cabine de vopsit electrostatic si cabine de vopsit cu pulbere.
Acesta poate fi furnizat de producatorul cabinei sau proiectat separat si furnizat de un producator de unitati de tratare a aerului.
Pentru cabinele de pulverizare individuale din interiorul unei incinte, poate fi incorporata o camera de izolare cu presiune pozitiva in care pot fi pastrate materiale si echipamente.