Vopsirea electrostatica este un proces diferit fata de vopsirea conventionala in principal datorita faptului ca nu este folosit un solvent pentru a pastra continutul si liantul vopselei intr-o forma lichida. Vopseaua consta intr-o pulbere fina care curge printr-un mecanism de pulverizare, adera electrostatic la substrat (suprafata piesei vopsite) si apoi este intarita in cuptoare de incalzire pentru a putea forma un invelis de vopsea.
Astfel, pulberea folosita poate fi un polimer termoplastic sau termorigid, iar vopsirea electrostatica este utilizata pentru a crea un strat de vopsea mai dur si mult mai rezistent decat cel obtinut prin vopsire conventionala. Vopsirea electrostatica este in general utilizata pentru acoperirea metalelor si pentru protejarea acestor piese impotriva factorilor externi. Mai ales cand discutam despre factori externi precum ploaia sau inundatiile, care pot afecta piesele industriale, de mici sau de mari dimensiuni, este important ca acestea sa fie acoperite perfect pentru a nu capata daune din cauza acestor factori.
Un element deosebit de important este pistolul de pulverizare, care poate acoperi suprafete cu forme diverse in intregime, fara a pune probleme celui care lucreaza cu el. Acesta trebuie sa fie cat mai drept si mai fin posibil, pentru a impiedica blocajele din timpul pulverizarii, pentru a putea acoperi o varietate de suprafete, de la suprafete mari si pana la suprafete subtiri precum foitele de metal.
Culoarea folosita nu trebuie sa fie nici ea neglijata, deoarece acestea pot fi de o mare diversitate, precum :
– culori mate sau semimate
– culori lucioase sau texturate
– culori structurate sau netede.
Daca discutam insa despre preturi, trebuie sa stim ca acestea variaza in functie de suprafata pe care doriti sa o vopsiti, dar si in functie de cat de complexa este lucrarea in sine. Ce trebuie sa retinem este insa faptul ca acest proces este unul deosebit de avantajos din toate punctele de vedere si ca va fi mereu in favoarea noastra sa apelam la vopsirea in camp electrostatic.