Inainte de a discuta despre un cuptor de polimerizare trebuie sa discutam procesul in sine, de la cele mai mici detalii pana la cele majore. Cuptoarele de polimerizare sunt echipamente absolut necesare cand discutam despre vopsirea in camp electrostatic, un proces din ce in ce mai folosit in tara noastra, avand in vedere multitudinea de avantaje pe care le prezinta si modul rapid in care aceasta este realizata.
Vopsirea electrostatica este o tehnologie superioara de aplicare a unei vopsele, sub forma de pudra, pe suprafetele metalice care sunt ulterior tratate termic, asigurandu-se astfel o rezistenta indelungata la uzura si abraziune – de inteles atunci cand avem de vopsit piese ce vor trebui sa reziste in conditii vitrege de utilizare.
Motivul principal pentru care se prefera aceasta tehnologie este aderenta sa net superioara a vopselei la suprafata metalica tratata, cat si uniformizarea mult mai buna a stratului de vopsea, ceea ce in principiu inseamna ca nu vom avea parte de denivelari in suprafata pieselor vopsite astfel.
In cadrul procesului de vopsire, sunt folosite vopsele epoxidice si poliuretanice de cea mai inalta calitate, tocmai pentru a creste calitatea procesului in sine si pentru a ne asigura ca piesele vopsite sunt absolut perfect vopsite din toate punctele de vedere.
Astfel, polimerizarea in sine a peliculei depuse pe suprafata pieselor, se realizeaza in interiorul unui cupor de polimerizare ce dispune de incalzire electrica, cu doua usi laterale de trecere, cu reglajul manual al conditiilor de de polimerizare (temperatura, timp), conditii care se mentin in timpul polimerizarii in mod automat.
Dupa trecerea timpului de polimerizare prereglat, piesele se scot din cuptor,cu ajutorul carucioarelor conveiorului manual si se lasa 10-15 minute la racit, in aer liber, dupa care se descarca de pe conveior. Timpii si temperatura tehnologica sunt reglate in functie de pulberea utilizata. Datele respective se obtin de la producatorii ce furnizeaza pulberile in cauza, fiecare producator avand anumite specificatii ce vor trebui respectate cu strictete pentru ca procesul de polimerizare sa decurga lin si fara probleme.
Odata incheiat procesul de pulverizare a piesei, polimerizarea vopselei pulbere aplicate electrostatic se poate realiza prin incalzirea acesteia intr-un cuptor de polimerizare cu incalzire pe gaz, iar specific acestui tip de echipament este utilizarea unui arzator pentru incalzirea cuptorului. Arzatorul poate sa lucreze atat cu gaz metan sau GPL cat si cu motorina.
Comanda arzatorului se face automat de catre tabloul de automatizare prin intermediul unui controller digital de temperatura.
Piesa agatata de caruciorul transportator va fi incalzita dupa regimul termic corespunzator pulberii utilizate si va fi mentinuta la temperatura de polimerizare pana la terminarea ciclului de fabricatie.
In comparatie cu cuptorul de polimerizare electric, incalzirea cu gaz este mai economica oferind o productivitate superioara.
Timpul de polimerizare si temperatura de polimerizare se seteaza pentru fiecare tip de pulbere in parte si odata setate sunt controlate de termoregulatorul si timerul cuptorului.
Avand in vedere deci complexitatea tehnologiei ce este implicata in aceste cuptoare de polimerizare, trebuie sa ne asiguram ca folosim de cele mai bune astfel de echipamente.