In cadrul unui proces de vopsire cu pulbere in camp electrostatic, polimerizarea vopselei pulbere aplicate electrostatic pe piesa se va realiza prin incalzirea acesteia intr-un cuptor de polimerizare, deci este important sa ne dam seama exact cum functioneaza acest tip de echipament.
Se mai recomanda preincalzirea materialelor care trebuie vopsite, deoarece pe piesele incalzite se poate aplica pulberea intr-o grosime de maxim 40µm, cand aplicarea normala se face la grosimi de 80-100µm ( acest lucru insemana o economie de 50% la pulbere ).
Daca este necesar, trebuie mascate toate partile pieselor unde nu dorim ca vopseaua sa se depuna, lucru care se realizeaza prin intermediul benzilor si dopurilor din materiale siliconice, care sunt rezistente la temperaturi ridicate. Dupa aceea, piesele pe care dorim sa le vopsimvor fi agatate intr-o cabina de vopsire si ne vom asigura ca au impamantare ( toate sursele atasate pistoalelor de vopsit au un fir care se leaga de rastelul metalic de care sunt agatate
piesele ), iar sistemul de filtrare al cabinei de vopsire trebuie pornit.
Va trebui bineinteles sa selectati tipul si culoarea pulberii pe care doriti sa o aplicati. In functie de aceste coordonate si de tipul de vopsire ( suprafata plata, curbata, revopsire, tip metal etc.) trebuie facute setari personalizate la sursa pistolului de vopsit – ultimele modele de surse au presetari pentru diversele tipuri de vopsire.
Dupa aplicarea pulberii, piesele trebuie sa treaca prin procedul de polimerizare, adica trebuie tinute intr-un cuptor la temperaturi de 180-200°C , proces care asigura rezistenra in timp a vopselei proaspat aplicate si care face acest procedeu sa fie unul de succes.
Cuptorul sau tunelul de uscare se foloseste pentru uscarea suprafetei pieselor dupa operatia de spalare (pregatire a suprafetei) sau zvantarea/uscarea stratului de vopsea lichida depusa pe piese.
Cuptorul sau tunelul de polimerizare se foloseste pentru polimerizarea stratului de vopsea pulbere depusa pe piese in camp electrostatic.
Cum poate fi descris in pasi simpli procesul de aplicare a vopselelor pulbere prin intermediul campului electrostatic? Astfel:
– odata determinat tipul de material pe care doriti sa-l acoperiti cu vopsea, acesta trebuie sa fie tratat si pregatit pentru vopsire, cu ajutorul proceselor de sablare sau prin metode chimice
– cu ajutorul acestor proceduri, ne vom asigura ca substratul pe care se va aplica vopseaua pulbere nu prezinta uleiuri, oxizi etc. Acest procedeu trebuie facut temeinic deoarece acesta elimina diversele defecte ale filmului de vopsea, defecte care, in mod normal, ne-ar obliga sa repetam tot procedeul de vopsire ( costurile se dubleaza ).