Cele 2 tipuri de instalatii in vopsirea in camp electrostatic
Cu toate ca foarte multi dintre noi nu cunosc in detaliu ce presupune vopsirea cu vopsea pulbere in camp electrostatic, exista sansa sa avem nevoie de acet tip de serviciu la un moment dat, deci trebuie sa stim cateva detalii de baza despre procesul in sine.
Vopsirea pieselor cu vopsea pulbere in camp electrostatic asigura o calitate superioara a produsului finit, atat din punct de vedere al rezistentei mecanice, la coroziune, cat si a aspectului comercial, si se poate alege tipul vopselei, calitatea si culoarea acesteia dintr-o larga paleta coloristica.
In functie de capacitatea liniei de vopsire, respectiv al fluxului de fabricatie, deosebim doua tipuri de instalatii:
– tunel, pentru linii in flux continuu;
– cuptor, pentru linii cu functionare in trepte.
Pregatirea suprafetelor se realizeaza prin pulverizare,cu ajutorul unui agregat de pulverizare jet de apa calda/apa rece/abur, sub presiune, de tipul ST-A MG 84, in interiorul unei incinte special amenajate, in circuit inchis si cu posibilitate de recuperare – recirculare a solutiei de degresare – fosfatare. Dupa degresare- fosfatare, piesele se spala prin pulverizare, cu apa rece si ulterior apa calda sub presiune. Uscarea pieselor, dupa pregatirea suprafetelor, are loc in aer liber.
Polimerizarea – peliculei depuse pe suprafata pieselor, se realizeaza in interiorul unui cuptor de polimerizare cu incalzire electrica, cu doua usi laterale de trecere, cu reglajul manual al conditiilor de de polimerizare (temperatura, timp), conditii care se mentin in timpul polimerizarii in mod automat.
Dupa trecerea timpului de polimerizare prereglat, piesele se scot din cuptor,cu ajutorul carucioarelor conveiorului manual si se lasa 10-15 minute la racit, in aer liber, dupa care se descarca de pe conveior. Timpi si temperatura tehnologica sunt in functie de pulberea utilizata. Datele respective se obtin de la producatorii de pulberi, impreuna cu pulberile achizitionate.